صادرات ایران به تازگی مرز 43 میلیارد دلار در سال را پشت سر گذاشته است و محصولات کشاورزی، دست کم 6 میلیارد دلار از آن را پوشش میدهند. کشور ایران به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب و امکان کاشت و برداشت انواع مختلفی از محصولات کشاورزی، همهساله محصولات متنوعی را به نقاط مختلف جهان صادر میکند. در این میان، صادرات صیفی جات با حجمی بالغ بر 2 میلیون تن در سال و ارزشی معادل بیش از 500 میلیون دلار، سهم مهمی را در صادرات محصولات کشاورزی به خود اختصاص داده اند. در این مقاله، به بررسی صادرات صیفی جات ، مراحل و نکات مربوط به آن میپردازیم.
صیفی جات چیست؟
صیفی در لغت به معنای تابستانی است و صیفی جات، به محصولاتی گفته میشود که تمامی مراحل کاشت، رشد و برداشت آنها در فصول گرم سال(اواخر بهار، تابستان و اوایل پاییز) انجام میشود. از معروفترین صیفیجات موجود در ایران میتوان به هندوانه، خربزه و طالبی اشاره کرد.
تفاوت صیفی جات با سبزیجات چیست؟
از منظر گیاه شناسی، هر گیاه شامل بخشهای مختلفی مانند ساقه، میوه و… است و صیفی جات، برخلاف سبزیجات، دارای دانه هستند و از طریق گلدهی به بار میآیند؛ در حالی که سبزیجات میتوانند از سایر بخشهای گیاه مانند ساقه، ریشه و برگ نیز تولید شوند.
کدام صیفی جات صادرات بیشتری دارند؟
در صادرات صیفی جات محدودیتی وجود ندارد؛ اما از میان انواع صیفی جات، هندوانه پرطرفدارترین محصول صادراتی ایران به شمار میرود و خربزه و بادمجان در رتبههای بعدی قرار میگیرند. جالب است بدانید که هندوانه تازه، رتبه دوم محصولات صادراتی کشاورزی ایران را پس از پسته، در اختیار دارد و خربزه تازه نیز در میان 10 محصول صادراتی کشاورزی ایران قرار گرفته است. حجم صادرات “هندوانه تازه” در 10 ماهه اول سال 1401، 4500 میلیارد تومان و “خربزه تازه”، بالغ بر 1100 میلیارد تومان بوده است. همچنین، جالب است که بدانید ایران یکی از 5 تولیدکننده برتر بادمجان در جهان است و سابقه حضور در جمع 3 تولیدکننده برتر جهان را نیز دارد.
برای آشنایی با نحوه ترخیص کالاها از گمرک مقاله ” ترخیص کالا ” را مطالعه کنید.
مراحل و قوانین صادرات صیفی جات
آگاهی از قوانین مربوط به صادرات صیفی جات، از ضروریات ورود به این عرصه است. برخی از قوانین و نکاتی که قبل شروع صادرات باید از آنها آگاهی داشته باشید عبارتند از:
- شناخت و آگاهی کامل از بازار صیفی جات در کشور مقصد
- تعیین نحوه صادرات، که میتواند به صورت مستقیم یا به کمک نمایندگی فروش در کشور مقصد باشد. شناخت کامل از یک شرکت صادرات صیفی جات که بتواند در کشور مقصد نمایندگی صادرات شما را بر عهده بگیرد، امری ضروری است.
- آشنایی کافی از تعرفه صادرات صیفی جات و پرداخت به موقع تعرفه ها
- دریافت “تاییدیه سلامت محصول” از وزارت بهداشت، یا “گواهی بهداشت محصولات کشاورزی” از سازمان حفظ نباتات
- دریافت مجوز خروج محصولات از گمرک
- رفع موانع صادرات محصول و جلوگیری از طولانی شدن فرایند صادرات
- بسته بندی زیبا و شکیل
- تبلیغات مفید و موثر در کشور مقصد
- رعایت استانداردهای جهانی صادرات(علامت استاندارد محصول، درج تاریخ تولید و انقضا با فرمت میلادی، درج توضیحات محصول به زبان کشور مقصد در بسته بندی و…)

همه چیز راجب صادرات کالا به کشورهای دیگر را بدانید در مقاله دیگر ما بخوانید.
بهترین زمان صادرات صیفی جات
اشاره کردیم که مراحل برداشت صیفی جات در فصول گرم سال اتفاق میفتد. در فهرست محصولات کشاورزی صادراتی ایران، کلمه “هندوانه تازه” به جای هندوانه درج شده است؛ این خود بدین معناست که آگاهی از زمان برداشت صیفی جات و خرید به موقع آنها اهمیت بسزایی دارد. اگر در خرید صیفی جات تعلل به خرج دهید و در زمان مناسب و بلافاصله بعد از برداشت محصول، آنها را خریداری نکنید، قطعا در فروش محصول خود در زمان مناسب و با قیمت مناسب با مشکل مواجه خواهید شد.
بسته بندی صیفی جات صادراتی
به طور کلی صادرات محصولات کشاورزی از حساسیت بالایی برخوردار است پس بسته بندی صیفی جات صادراتی نیز اهمیت بالایی دارد و در صورت بستهبندی نامناسب، امکان رقم خوردن خسارتهای غیرقابل جبران و سنگین برای صادرکننده وجود دارد. علاوه بر جلوگیری از فاسد شدن محصول، یک بسته بندی مناسب باید بتواند مانع از تغییر بو و مزهی محصول صادراتی شود و کیفیت آن را تا لحظه خرید و مصرف محصول از سوی مشتری حفظ کند. برای مثال، در بسته بندی هندوانه باید از کارتن های 5 لایه کرافت استفاده شود تا علاوه بر حفظ کیفیت هندوانه، کارتن بسته بندی نیز بتواند وزن سنگین محصول (هر کارتن حاوی 4 عدد هندوانه) را تحمل کرده و فرم خود را از دست ندهد. علاوه بر آن، بسته بندی هندوانه صادراتی باید به گونهای باشد که در هنگام حمل و نقل، بتوانیم از آسیب نرسیدن به محصول اطمینان حاصل کنیم.
همچنین برای صادرات بادمجان، جلوگیری از ایجاد فشار روی پوستهی بادمجان و نیز قرارگیری بادمجانها به طور فشرده در کنار هم، امری ضروری است. در بسته بندی بادمجان، لارم است برای تکتک آنها از نایلونهای نانو استفاده شود تا مدت زمان ماندگاری محصول افزایش یابد. استفاده از کارتنهای لمینتی 5 لایه و 5 ردیفه و نیز استفاده از نبشیهای استاندارد و پالتهای استاندارد (یوروپالت) در بسته بندی بادمجان، به افزایش طول عمر محصول کمک شایانی میکند.

انواع صادرات کالا چیست؟ پاسخ این سوال را در مقاله ” انواع صادرات کالا ” بیابید.
شناسایی کشور مقصد برای صادرات صیفی جات
شناسایی کشور مقصد برای صادرات، یکی از مهمترین مراحل در صادرات صیفی جات به شمار میرود. شناخت و آگاهی از ذائقه مردم کشور مقصد و همچنین فرهنگ تغذیهای آن کشور، در انتخاب کشور مقصد معیار بسیار مهمی است. اگر از این منظر مانعی وجود نداشته باشد، در مرحله بعد باید به شناسایی بازار صیفی جات کشور مقصد و رقبای موجود در بازار بپردازیم و با تبلیغات مناسب و بازاریابی هدفمند، فروش محصولات خود را به سرانجام برسانیم.
تعرفه صادرات صیفی جات در سال 1402
تعرفه صادرات صیفی جات در سال 1402، اخیرا توسط معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام شد. در گزارش این معاونت خطاب به سازمان توسعه تجارت ایران، تعرفه هندوانه، خربزه، ملون و طالبی، برابر با 100 درصد ارزش پایه صادراتی در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، در ابتدای سال 1401، وزارت جهاد کشاورزی نامهای مبنی بر ممنوعیت ارسال 4 محصول کشاورزی از جمله بادمجان، به سازمان گمرک اعلام کرد که با لغو این ممنوعیت از سوی دیوان عدالت اداری، تعرفه جدید صادرات بادمجان نیز برای سال 1402 تعیین شد. مشابه با هندوانه، بادمجان نیز به عنوان یک محصول آب بر، دارای 100 درصد تعرفه قیمت پایه صادراتی است که از ابتدای سال 1402 اجرایی خواهد شد.
شرکت تی اکسپرس در خدمتی نوین امکان ارسال محصولات به صورت هوایی کارگو و پرواز چارتری برای شما مشتریان محترم فراهم نموده است. برای استفاده از این سرویس ، کافیست با ما تماس بگیرید، تا پس از گرفتن مشاوره رایگان از کارشناسان ما، در صورت تمایل در کوتاهترین زمان، ما در کلیه فرایند ارسال بار تا تحویل در مقصد، همراه شما خواهیم بود.